Dzielnicowy Dom Kultury „Węglin”,  ul. Judyma 2a,  20-716 Lublin    /    telefon: (81) 466 59 10    /    fax: (81) 466 59 11   /   e-mail: info@ddkweglin.pl

DDK Węglin
DDK Czuby Południowe
Październik 2019
P W Ś C P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031EC

Nagrobki, Pod Ziemią

19/10/2019, godz. 19:00    

W ramach cyklu Peryferia wystąpi zespół Nagrobki. Grupę tworzą Maciej Salamon (gitara, wokal) i Adam Witkowski (perkusja, wokal). Muzyka zespołu to autorska mieszanka gitarowego noizu, zimnej fali, big beatu oraz wczesnego black metalu. Zgodnie z tym, czego można spodziewać się po zespole o tej nazwie – teksty wszystkich piosenek traktują o przemijaniu, śmierci i odchodzeniu.

Dyskografia zespołu:
Pańskie wersety (2014)
Stan Prac (2015)
Granit (2017)
Portret Trumienny (2018)
Teatr Polski (2019)
Koniec Wielkiej Wojny (2019), z Mikołajem Trzaską

Na płytach Pańskie Wersety oraz Granit zespół wspierany były w studio przez Olo Walickiego, Mikołaja Trzaskę, Tomasza Ziętka i Michała Skroka.

Zespół stworzył również muzykę do spektakli teatralnych:
Intro (2015), Narodowy Teatr Dada von Bzdülöw
Słowo o Jakóbie Szeli (2017), Teatr Śląski w Katowicach, reżyseria Michał Kiecik
Portret Trumienny (2017), Teatr Polski w Poznaniu, reżyseria Michał Kiecika
Koniec Przemocy (2017), Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego, słuchowisko w reżyserii Magdy Mosiewicz i Bogny Burskiej oraz seria występów teatralnych o tym samym tytule i na podstawie słuchowiska.
Koniec Wielkiej Wojny (2019), Teatr Dada von Bzdülöw

Nagrobki zagrały do tej pory około 120 koncertów w kraju i za granicą (m.in. Opener, OFF, Unsound, Springbreak, Tauron Nowa Muzyka).

Zespół wystawia również swoje dzieła w galeriach sztuki. Do tej pory prezentował je na pokazach

Gdziekolwiek idę, idzie śmierć (2017), Kronika, Bytom
Kolejny rok w urnie (2018), Trafostacja Sztuki, Szczecin
Biennale Warszawa (2018), Warszawa
Spalam się (2019), Państwowa Galeria Sztuki, Sopot

Więcej informacji o zespole i koncertach można znaleźć na profilu zespołu: www.podziemia.info oraz www.nagrobki.bandcamp.com–

Wstęp – 15 zł.

Bilety do nabycia od 1.10.2019 w godzinach otwarcia Kasy DDK „Węglin” lub w dniu koncertu na godzinę przed wydarzeniem.